Într-un hățiș de neprevăzut, taskuri zilnice care cresc pulsul și nivelul de anxietate, de emoții îngropate adânc și aruncate uneori exploziv în lume, sentimentul de “prea mult” și neputință pune stăpânire pe suflete mici și mari. 

Și aici, apare CLAR, o mână de ajutor întinsă pentru a livra instrumente de gestiune a vieții. De clarificare a vieții emoționale și o metodă de înțelegere a lumii interioare pentru ca cea exterioară să capete alte culori. 

Academia CLAR este o organizație care furnizează servicii de consultanță și training  folosind o metodă proprie de dezvoltare personală și organizațională. 

Metoda CLAR a fost construită în baza rezultatelor obținute după o lungă perioadă de cercetare științifică în domeniul psihologiei, ce a avut ca scop dezvoltarea unui instrument performant de optimizare a relațiilor personale și profesionale. Metoda lucrează cu  structuri psihic – comportamentale pentru a optimiza climatul organizațional

E. știa despre ea că e „dezvoltată personal”.  Își amintește zâmbind  că avea uneori și atitudinea superioară a omului care citise niște zeci de cărți de dezvoltare personală și care știa mereu ce e mai bine pentru viața celorlalți. 

Și cu toate astea nu era deloc mulțumită de viața ei, de rezultatele ei, de relațiile ei, de carieră, de ea însăși. Depresia o vizita destul de des, mai ales în lunile în care nu ave multă activitate și avea ocazia de a sta cu ea si de a privi in interior. Doar că acest proces era un tărâm necunoscut până când: 

“Într-o zi de Ianuarie când mi se parea ca sunt într-o situație fara iesire, într-un punct „mort” al existenței mele, i-am spus lui Dumnezeu:

 – „Știi ceva, eu nu mai am putere să lupt, fă Tu ceva, altfel, eu abandonez barca!”

La cateva zile primesc un telefon și mi se spune că ar mai fi locuri pentru cursul de dezvoltare personala din #AcademiaClar.

 – Buuun, imi zic, mă înscriu!

La prima intalnire am fost întrebată ce așteptări am de la curs. Nu voiam nimic, nu așteptam nimic decât să ies din hău. După primele întâlniri a venit pandemia cu tot cu starea de urgență la pachet. Cursul a fost ținut în online…

Vă spun, deși nu pare, sunt o panicoasă și în situația data (stat în casă, fără activitate, fără job, fără vreo siguranță) aș fi făcut o mega depresie și ceva atacuri de panică dacă n-ar fi fost #CLAR-ul. În schimb, am fost calmă, senină și foarte preocupată de a mă descoperi pe mine însămi în lumina informațiilor primite la curs. Acu’ nu vă imaginați că a fost o călătorie cu muzică simfonică și drum de flori.

Am descoperit atâtea traume din trecutul meu (are Alina o metodă genială pentru asta), atâtea voci care nu erau ale mele dar care îmi conduceau tăcut, din umbră, viața, atâtea programe din copilărie care îmi limitau existența, că uneori îmi era greu să le fac față.

Aveam zile în care îmi spuneam printre lacrimi:

– „Ce mi-o fi trebuit mie dezvoltarea asta personala?”

Și da, mărturisesc că am avut zile în care voiam să mă las. Prea eram pusă față în față cu fricile mele, prea se dărâmau ziduri în jurul meu…

Aveam și zile în care eram calmă, liniștită și împăcată cu mine însămi și cu lumea întreagă așa cum nu știu să mai fi fost vreodată, iar aceste zile m-au făcut să continui până la ultima zi de curs. Și bine am facut!

Am învățat să mă înțeleg cu mine, să mă accept, să fac alegeri conștiente, să mă valorizez… Am înțeles de unde îmi vin fricile, angoasele, criticile și răutațile (daaaa, eu pot fi și critică și răutăcioasă câteodată). Dar cel mai important, am învățat lecția recunoștinței și a trăirii în Prezent. Aici și Acum.

Prin vânzarea serviciilor de consultanță și training-uri către companii, instituții și persoane, Academia CLAR își susține misiunea socială de a aduce educația emoțională în școli prin programul național #școliconștiente. Organizația noastră investește 90% din profit pentru a dezvolta în rândul profesorilor și elevilor abilități de management emoțional în gestionarea emoțiilor dificile.

Poveste realizată în cadrul proiectului ONG Bacău- Zoom In-Zoom Out, derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Fundația comunitară Bacău, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund- România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.