Sunt sigură că fiecare dintre noi a intrat măcar o dată în contact cu activitatea unui ONG. Fie că vorbim despre afișe trecute neobservate, anunțuri pe internet ori despre evenimente desfășurate prin apropiere, pare că activitățile caritabile din ziua de azi ne găsesc tot mai ușor. Totul merge ca pe roate, așa-i? Este adevărat că în zilele noastre sectorul non-guvernamental se face ușor-ușor tot mai vizibil, însă nu putem ignora mulțimea de obstacole întâmpinate nu doar în trecut, ci și în prezent.

Astfel, în acest articol vom trece prin câteva mari ONG-uri, ale căror povești sunt cel puțin impresionante și care au pavat drumul pentru organizațiile de azi. Activitățile lor diferă: Fundația de Sprijin Comunitar vine în sprijinul bătrânilor și bolnavilor, familiilor defavorizate și, în general, al comunităților rurale izolate. Centrul Daniel se focusează de asemenea pe persoanele defavorizate, prin derularea de proiecte sociale, medicale și educative care să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități și a familiilor lor. Asociația Betaniei se evidențiază de asemenea prin serviciile inovative pentru persoanele în dificultate, de la probleme medicale până la lipsuri financiare. Oricât de diferite ar fi proiectele lor, acestea împărtășesc o dorință neîncetată de schimbare, cât și inițiative care mai de care mai inovative pentru beneficiarii acestora.

Fie că vorbim despre o echipă de oameni care luptă pentru aceeași cauză ori despre diferite proiecte, un lucru este sigur: schimbarea vine din eforturi comune.

Până la urmă, legăturile dintre oameni sunt cele ce formează dorința pentru schimbare, fără de care niciuna dintre aceste organizații nu ar exista.

Fundația de Sprijin Comunitar

Anul este 1991. Familiile din Bacău tocmai au suferit daune considerabile în urma inundațiilor râului Siret, iar în ajutorul acestora a venit organizația britanică Relief Fund for Romania. Aceasta a servit nu doar drept inspirație, dar și ca partener al viitoarei Fundații de Sprijin Comunitar (FSC).

Primii pași în direcția formării acesteia au fost începerea a două noi proiecte (Asistența medicală mobilă și Terapia prin Joc), menite să ajute populația zonelor rurale și defavorizate, cât și persoanele institutionalizate.
Șase ani mai târziu, O.N.G.-ul FSC a preluat frâul acestor activități, continuând nu doar să țină în viață vechile proiecte, dar și să aducă noi inițiative și programe. Așa găsim și în ziua de azi organizația, luptând neîncetat pentru egalitatea și nediscriminarea oamenilor din medii defavorizate sau în situații dificile.

Dacă ne întoarcem puțin în timp și observăm situația ONG-urilor de atunci, putem spune cu încredere că lucrurile au înflorit și oamenii sunt din ce în ce mai dispuși să ofere o mână de ajutor.

Pe lângă binevoință, este însă nevoie și de stăruință, de care echipa FSC dă din plin dovadă prin dezvoltarea continuă a proiectelor sale. Burse sociale, asistență medicală, centre rezidențiale pentru vârstnici, centre de zi pentru copiii defavorizați; acestea sunt doar câteva dintre acțiunile demarate de FSC.

Dacă ar trebui să rezumăm totul în doar două cuvinte, misiunea a fost si este in continuare aceasta: ajutorul comunitar.

Prin comunitate vorbim despre toate tipurile de oameni dezavantajați, de la copii crescuți în sărăcie până la vârstnici izolați care au nevoie de sprijin medical. Pentru ei a pornit în urmă cu peste 20 de ani această fundație, pentru a le oferi celor uitați de lume șansa la un nou viitor.

Centrul Daniel

Un alt drum care merită urmat este cel al Centrului Daniel, un ONG ce a luat viață acum peste 30 de ani, într-un peisaj complet diferit față de cel de astăzi.

Centrul Daniel este un ONG al cărui scop este sprijinirea copiilor cu dizabilități, precum și a familiilor acestora. Serviciile oferite de aceștia sunt vaste și pline de însemnătate pentru beneficiarii lor, precum logopedia, kinetoterapia, asistența socială și multe altele, care au rolul de a îmbunătăți condițiile de viață și îndrumarea lor.

Toate acestea, împreună cu proiectele dezvoltate, sunt gândite în scopul de a răspunde la cât mai multe dintre nevoile tinerilor în situații dificile. Cu acest gând a fost creată în 1990 „Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Neuromotor”, care în prezent poartă numele „Centrul Daniel”.

După cum am remarcat și la început, pasiunea se regăsește în toate aceste povești, și unde am putea găsi mai multă pasiune și preocupare pentru viețile copiilor decât într-o echipă de părinți? Astfel, cu mult efort și implicare comună, membrii asociației au înființat în 1993 Centrul de Recuperare Neuromotorie „Daniel”. Plecând de la dorința de a îndrepta drumul unor tineri, aceștia au reușit să demareze de-a lungul timpului proiectele care au schimbat viața multor oameni.

Anii au trecut iar activitatea centrului s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, luptând în continuare pentru a le arăta copiilor cu dizabilități o parte mai colorată a vieții. Speranța, încrederea și determinarea sunt doar câteva din trăirile căutate pe chipurile familiilor beneficiare, a căror copii progresează pe zi ce trece.

Călătoria lor nu este una în zadar, iar Centrul Daniel luptă pentru a face acest lucru cunoscut.

Asociația Betaniei

Nu este un secret faptul că anii ’90 au adus în România schimbări monumentale pentru întreaga populație, cât și greutăți și obstacole în viețile oamenilor. Aceste greutăți s-au făcut simțite în special în rândul copiilor defavorizați, al căror grad de vulnerabilitate este și a fost mereu cel mai înalt într-o societate. Fie că vorbim despre copii fără familii, neglijați ori cu dizabilități, starea și condițiile precare ale acestora de trai din casele de copii au atras atenția nu doar a întregii țări, cât și a întregii Europei. Astfel a ajuns pe teritoriul României André Muit, un tânăr de 19 ani ce făcea parte dintr-o organizație olandeză focusata spre strângerea de resurse pentru micuții din centrele de plasament.

Ce trebuia să fie o ședere temporară în România s-a transformat însă într-una tot mai îndelungată atunci când a luat naștere Asociația Betania. Perioada era una dificilă, în care problemele se regăseau pretutindeni printre căminele ce adăposteau mii de suflete abandonate ale căror viitor părea unul lipsit de culoare.

Cu aceștia în gând au fost demarate primele proiecte ale asociației, ce au constat în renovarea și echiparea spitalelor și dispensarelor și oferirea de sprijin financiar familiilor nevoiașe.

Ulterior a fost înființat și primul proiect mai amplu: un centru de zi pentru copiii cu dizabilități. Acest pas relevant spre schimbare a oferit beneficiarilor săi o nouă șansă la viața pe care o merită orice copil și i-a sprijinit neîncetat în aventurile lor. Nu după mult timp a apărut și “Centrul Lalelelor”, un centru destinat copiilor abuzați și neglijați.

Primul din România, acesta a schimbat radical sute de vieți, ale căror aripi păreau să fi fost tăiate de la început. Pentru astfel de cazuri a început această organizație, pentru cei fără glas, pentru care o mână de ajutor poate însemna totul.

Anii au trecut, iar Asociația Betania a continuat să demareze noi proiecte în diferite domenii și arii, cu noi scopuri și inițiative. Integrarea copiilor cu autism, sprijinirea financiară a celor în nevoie, protecția și adaptarea victimelor traficului de persoane; acestea sunt câteva din direcțiile echipei Betania de-a lungul timpului.

Organizația continuă și astăzi să lupte pentru un viitor mai bun pentru beneficiarii săi, schimbând vieți în fiecare zi prin implicare și iubire pentru cei din jur.

Dedicare, altruism, efort: acestea sunt valorile care leaga toate aceste povesti. Cu toate că drumurile, obstacolele și destinațiile diferă una de alta, un lucru rămâne neschimbat: totul începe din dorința de a întinde o mână de ajutor unei persoane în nevoie.

Doar astfel s-au putut naște atâtea idei și au putut fi învinse nenumărate obstacole și probleme. Sigur, poate că nu toți avem ocazia sau menirea să înființăm o organizație de la zero, însă este bine să nu uităm că bunătatea se regăsește în fiecare dintre noi.

Important este să îi dăm frâu liber cât mai des și să nu uităm de cei în suferință. Doar așa putem contribui la o schimbare, pas cu pas, unindu-ne ca și caramizile pentru a construi ceva mai mare împreună.

Autor Daria Boroi