Adie un firicel de vânt pe Insula de Bacău, suficient cât să miște luciul apei. Bicicletele trec grăbite, trotinele huruie pe asfaltul fierbinte și două bunici se opresc pe o bancă la umbră curioase de vânzoleala din jurul pontonului de caiace. 

Doi tineri în tricouri verzi montează un steag și alți trei aranjează niște veste de salvare. Copii pe biciclete se dau grăbiți la o parte și trecătorii fac loc unui grup de oameni în scaun rulant. 

Sunt beneficiarii proiectului “Egali pe Apă”, iar Mimi, coordonatoarea proiectului îi întâmpină cu un zâmbet larg. 

Plutește în aerul fierbinte o emoție și nerăbdarea se citește pe chipuri. Pentru că astăzi, din scaunul rulant, fiecare va ajunge într-un caiac, într-o experiență nouă, nesperată dar construită în ultimii doi ani de cei de la Door2Outdoor. 

“Egali pe Apă” este proiectul care a provocat Bacăul să pună pe lista de activități caiacul adaptat persoanelor cu dizabilități. Este proiectul prin care persoane în scaunul rulant au ajuns în munții Rarău. 

Unii sunt din Bacău, dar vin pentru această experiență persoane din Neamț, Vrancea, Brașov și Iași. 

Caiacul este unul dintre puținele sporturi care nu ține cont de dizabilitățile locomotorii și vine la pachet cu autonomia atât de dorită de cei care limitați din acest punct de vedere. 

Ideea a pornit în 2015, când Mimi și Dan, oamenii din spatele Door2Outdoor, i-au inivitat pe Marian și Ramona, aflați în scaun rulant, la o plimbare cu caiacul. O primă experiență din care fiecare a rămas cu un gust al fericirii pe care au decis să îl multiplice. 

O activitate care pentru mulți dintre noi e la îndemână, fără să reprezinte o provocare, a însemnat enorm pentru niște oameni cărora viața le-a limitat posibilitățile de mișcare. 

Ramona e toată numai un zâmbet și energia ei îi contaminează pe cei jur. Ea și Marian sunt cei mai experimentați în ale aventurilor Door2 Outdoor și totul a plecat de la o dorință simplă, aceea de a sta la cort. 

“Cu Dan și cu Mimi am fost prima oară și am înnoptat la cort. Era o dorință de-a noastră foarte mare. Am urcat atunci până la cota 1400 și pentru mine atunci a fost o experiență extraordinară. M-am simți foarte aproape de Dumnezeu.”

Ramona și Marian își cumpăraseră cort în urmă cu vreo 4 ani, timp în care au visat să poată folosi saltele, sacii de dormit, să aibă o experiență completă. Au avut nevoie de oamenii care să le dă dea curaj, să le arate că se poate, să fie lângă ei. 

“Tot cu Mimi și Dan am mers și în munții Măcin unde am dormit tot la cort și am fost alături de prieteni. Și vorbesc despre experiențele astea pentru că sunt valoroase pentru noi, așa gratuite cum sunt ele, sunt o realizare pentru noi.”

Pentru Ramona și Marian un drum la munte și o noapte la cort a fost începutul. A urmat apoi prima experiență cu caiacul, unul normal, deadaptat pe care cei doi au trăit-o cu emoție și recunoștință. 

Acum, amândoi se bucură de caiacele adaptate personelor cu dizabilități și au atras alături de ei alți oameni care sa experimenteze independența, bucuria, satisfacția unui noi lucru posibil. 

Dincolo de latura sportivă și o posibilitate nouă de mișcare, Egali pe apă a închegat o comunitate care participă activ în societate prin activități sportive, de ecologie și acțiuni de voluntariat dintre cele mai diverse. 

O comunitate de apartenenți ai persoanelor cu dizabilități care a lăsat în urmă frica. Părinți, frați, bunici care privesc de pe mal cu lacrimi în ochi, reușitaa, bucuria, oglindite în valurile Bistriței. 

Despre stimă de sine, încredere în propriile forțe, îmbunătătțirea capacității de relaționare și comunicare ar putea fi elaborate chestionare, făcute studii de caz, dar e mult mai simplu de atât. E zâmbet, voință, e curajul unora de a se aventura într-un caiac de o persoană, de a vrea mai mult și de a vedea viața și din alte perspective. Una în care oamenii se sprijină unii pe alții pentru a fi egali, fie pe apă, fie pe munte. 

Poveste realizată în cadrul proiectului ONG Bacău- Zoom In-Zoom Out, derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy în parteneriat cu Fundația comunitară Bacău, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund- România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.