Asociația Clubul Sportiv Integrat Bacău 

Cuvinte cheie:

Adresă

Loc. Bacău, Jud. Bacău, Str. Lunca Bistriței, Nr. 26 A

Punct de lucru

Baza Sportivă „Constantin Anghelache” (Letea), Bacău

Telefon

0752 418 591

E-mail

gabriela_otelita@yahoo.com

Persoană de contact

Gabriela Oteliță

Site

sindromdownbacau.ro

Site

specialolympics.ro

Facebook

facebook.com

Asociația Clubul Sportiv Integrat Bacău 

Misiunea

Asociația Clubul Sportiv Integrat Bacău este o organizație non-profit, cu certificat de identitate sportivă, dedicată sportului pentru persoanele cu dizabilitate intelectuală. A fost înfiinţată în iunie 2021 și este singurul club sportiv local dedicat sportului incluziv.

Viziunea este de a contribui la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport. Oferim persoanelor cu nevoi speciale șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul și calitâțile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competiționale. Astfel, sportivii cu dizabilități intelectuale au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Accesul la programe sportive este benefic pentru crearea de relații , pentru integrarea socială și constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

Activități

Activități desfășurate: activități sportive și materiale adecvate nivelului de dezvoltare, încurajăm sportivii să exploreze și să lucreze treptat, facilităm participarea la antrenamente, competiții, îmbunătățirea competențelor și a calificărilor, cunoștințe noi în scopul învățării, consolidarea capacității și dezvoltare. Ne gândim mereu la acești oameni cu admirație față de curajul și voința cu care au fost înzestrați pentru a-și duce în fiecare zi lupta și vrem să ne creștem capacitățile de a lucra cu ei și de a-i sprijini să ducă o viață independentă.

Posibilitățile incredibile ale persoanelor cu dizabilități, precum și dorința lor permanentă de autodepășire a propriilor performanțe, coroborate cu dorința de competiție specifică omului, au făcut ca atitudinea activităților motrice să fie reorientată către activitățile sportive adaptate persoanelor cu dizabilități. Partenerii locali ai clubului sunt Facultatea de Educație Fizică și Sport, Clubul Sportiv Municipal (beneficiem de locații de antrenament disponibile în comunitate), iar la nivel național cu Fundația Special Olympics România. Prin valorile pe care le propagă, sportul este mai presus de dizabilitate. Condiția specială de care o persoană cu dizabilitate suferă, în practica sportivă incluzivă, devine o normalitate.

Proiecte reprezentative

Proiectul Erasmus Plus "Joacă corect! Joacă incluziv!"

Proiectul Erasmus Plus „Joacă corect! Joacă incluziv!” KA 182 cu numărul de referință 2023-2-RO01-KA182 SPO-000181710 unde sportul este folosit conștient și cu intenție, ca parte a unei intervenții menite să diminueze efectele participării reduse a persoanelor cu dizabilitate intelectuală în practica sportului de masă, la reducerea agresivității în sport, la aplicarea unor principii de fair-play. Scopul proiectului este învățarea continuă și durabilă, creând punți de legătură între antrenorii sportivi, partenerul internațional, voluntari, asistenți sociali, educatori, mediul academic, instituții publice, asociații, ONG-uri și fundații, în vederea implicării mai multor persoane cu dizabilități intelectuale în activități sportive și educaționale. Ideea proiectului nostru a pornit de la dorința staff-ului clubului sportiv de a se implica mai mult, de a face beneficiile și plăcerea sportului accesibile cât mai multor oameni, unindu-și forțele cu intenția de a contribui în comunitatea locală ca oameni care produc schimbare socială și de durată prin sport.

Activități

Activități în scopul popularizării și dezvoltării sportive pentru persoanele speciale, dezvoltării bazei materiale pentru activitățile sportive destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale, dezvoltarea de legături cu instituții publice, cluburi sportive și alte organizații de profil.

Asociația promovează spiritul de fair play și prevenirea violenței în sport, educarea și informarea privind nevoile specifice în rândul personalului administrativ și operativ, consultarea specialiștilor din domeniul sportului incluziv, strategii de gestionare a conflictelor și interacțiunilor. Partenerii locali ai clubului sunt Facultatea de Educație Fizică și Sport, Clubul Sportiv Municipal (beneficiem de locații de antrenament disponibile în comunitate), iar la nivel național cu Fundația Special Olympics România.

Voluntariat

Invităm voluntarii să facă parte din echipele unificate de sportivi cu și fără dizabilitate la antrenamentele de pe teren și de sală și la competițiile Special Olympics.

Mobilitate pentru staff-ul sportiv în Ungaria la organizația Para-fitt.

Antrenorii și personalul implicat în mobilități Erasmus Plus vor conștientiza mai bine nevoile și provocările specifice practicării sportului de către persoanele cu dizabilități intelectuale, vor ști să asigure un mediu stimulant și sigur, oferind activități și materiale adecvate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, se vor îmbunătăți strategiile de gestionare a conflictelor și interacțiunilor între participanți, se vor concepe planuri individualizate pentru dezvoltarea independenței sportivilor în timpul antrenamentelor și la competiții.