Asociația de Artă In Context Slănic Moldova

Cuvinte cheie:

Adresă

Str. Ștefan cel Mare, Bl. 6, Ap. 12, Loc. Slănic Moldova

Telefon

0723 352 010

Persoană de contact

Alina Georgiana Teodorescu

Site

incontext.art

Site

lacentrala.com

Facebook

facebook.com

Instagram

instagram.com

Asociația de Artă In Context Slănic Moldova

Misiunea

Crearea de experiențe bazate pe investigație, cercetare, interacțiune și cooperare, menite să încurajeze oamenii să gândească singuri, să înțeleagă complexitatea lumii globale și să acționeze solidar cu natura și generațiile următoare pentru producția unui viitor viu.
Crearea unei culturi de experimentare și de colaborare, ce inspiră învățarea și învățarea de-a lungul vieții, gândirea critică, curiozitatea, comunitatea, incluziunea și durabilitatea.

Obiectivul

Obiectivul nostru pe termen lung este crearea un sistem economic circular, minimizând producția deșeurilor și valorificând la maximum resursele locale, într-un moment în care nevoia de comunitate, de solidaritate, de cunoaștere, de acțiune și terapie prin natură și artă este mai mare ca oricând. 

Proiecte reprezentative

România generează anual peste șase milioane de tone de gunoi menajer, conform Eurostat, iar o cantitate semnificativă e reprezentata de deșeuri care s-ar putea refolosi, însă nu sunt prinse ca fracții reciclabile la operatorii de salubritate. Printre acestea se afla țesăturile, mobilierul si decorațiunie de casa.

Proiectele   Asociației de Arta In Context Slanic Molova  pe care le desfășoară în prezent sunt un prim pas spre schimbarea acestei statistici la nivel regional și o inițiativă menită să contribuie la promovarea conceptelor de reducere, reciclare, refolosire, precum si exemplificarea unui model de economie circulara și antreprenoriat social menit să contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii prin creativitate.

Centrala Artelor In Context

Este un studio permanent (aflat in fosta Centrala termică a hotelului Venus) în centrul stațiunii Slănic Moldova și funcționează ca un spațiu constant de desfășurare a activităților din program și expunere a lucrărilor din colecția permanentă rezultată în urma rezidențelor organizate.

În 2020, In Context a găzduit pentru o săptămâna un Performance susținut de catre cel mai cunoscut artist roman pe plan international: Dan Perjovschi, care a desenat pe geamurile Centralei Artelor și care a consacrat proiectul pe harta centrelor culturale internaționale, alături de mari muzee din lume care l-au găzduit.

Produs la Centrală

Atelierul permanent de Upcycling “Produs la Centrală este locul unde voluntari și membrii activi ai comunității locale lucrează împreună la o colecție unica piese de mobilier realizatedin țesături reciclate din cataloage de la cele mai prestigioase branduri și lemn vechi care prin manufacturare. Datorită meșterilor artizani din zona ele devin piese noi de mobilier care au ocazia să înfrumesețeze o nouă casă.

Proiectul nostru “Produs la Centrală” face parte din The European Network of Cultural Centers.

Târgul anual de upcycling

Din 2022 organizam un târg anual de upcycling, care are ca focus principal reinterpretarea si aducerea în contemporaneitate a mobilierului vechi. Este un manifest împotriva tăierii pădurilor pentru folosirea lemnului ca materie prima pentru mobilierul de masa. Funcționează și ca un instrument de educare a tinerilor în vederea înțelegerii nevoii acute de reducere a consumerismul.

Prin târgul anual de upcycling ne dorim să implicăm  populația locală și să educăm tinerii din Slănic Moldova și să contribuim construirea identității acestei comunități forestiere ca fiind responsabilă și aliniată prioritatilor internaționale de dezvoltare sustenabilă generate de criza ecologica actuală. 

Proiecte de rezidență de artă contemporană și muzică experimentală

Din 2017, Asociația de Artă În Context Slănic Moldova a organizat anual 3 proiecte de rezidență de artă contemporană internațională de o lună și 2 proiecte de muzică experimentală (festival), menite să revitalizeze potențialul geografic și turistic al regiunii Moldovei, să o redinamizeze social și cultural prin schimburi artistice și prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și pentru natură, educaţie ecologică și dezvoltare durabilă. Artiști din Brazilia, India, Islanda și România au produs o serie de lucrări, acțiuni și intervenții destinate să inspire căutarea colectivă de soluții și idei pentru prelungirea vieții pământului și a speciilor de animale și plante care îl locuiesc, în contextul colapsului ecologic pe care îl experimentăm din ce în ce mai accelerat din cauza exploatării nelimitate a resurselor finite ale planetei.

Folosind materiale locale, prin practici estetice diverse, artiștii au explorat concepte legate de impactul omului și al modelului economic neoliberal asupra ecosistemelor pământului, modalități de re-sensibilizare cu natura, energiile conținute în materia organică (sare, piatră, lemn), precum și potențialul artei de a revitaliza spații și comunități prin participare colectivă. 

Cele doua ediții ale festivalului de muzică experimentală În Context au adus împreună un număr de 60 de muzicieni români și internaționali care au susținut concerte, acte și workshopuri în 9 locații inedite, printre care și Sala de Spectacole Florin Piersic din Salina Târgu Ocna (240 metri sub pământ), Biserica Catolica din Slanic Moldova, pădurea din proximitatea Izvoarelor din Slănic Moldova, precum și Parcul Central al Stațiunii.