Asociația pentru Dezvoltare Activă

Cuvinte cheie:

Adresă

Strada Ion Luca Caragiale 6, Bacău, România

Telefon

0752 319 433

E-mail

dezvoltare.activa@gmail.com

Persoană de contact

Victor Cătălin Toma | Președinte

Site

dezvoltareactiva.ro

Facebook

facebook.com

Instagram

instagram.com

TikTok

tiktok.com

Asociația pentru Dezvoltare Activă

Valorile

„La ADA credem cu tărie că tinerii sunt prezentul, iar dezvoltarea și implicarea lor trebuie să devină o prioritate pentru toți actorii din societate. De asemenea, credem că tinerii pot schimba lumea dacă sunt lăsați și sprijiniți să facă asta. De aceea, toate proiectele noastre au în centrul lor tinerii și indiferent de temele și subiectele abordate, prin tot ceea ce facem urmărim să împuternicim tinerii și să îi echipăm cu competențele de care au nevoie pentru a se dezvolta și pentru a participa activ în viața comunităților locale, la nivel județean, național sau european”

Viziunea

Viziunea noastră este că PARTICIPAREA înseamna a avea dreptul, mijloacele, spațiul, oportunitatea și, acolo unde este necesar, sprijinul, pentru a influența deciziile și pentru a contribui la construirea unei societăți mai bune. De aceea, ne-am asumat să cream o „cultură a participării”, în care vocile și punctele de vedere ale tinerilor și ale organizațiilor de tineret sunt luate în considerare.

Activitățile

Asociația pentru Dezvoltare Activă a fost înființată în aprilie 2012 din pasiune pentru educația non-formală și participarea activă a tinerilor în societate, la toate nivelurile. ADA urmărește inițierea, promovarea și implementarea unor măsuri de dezvoltare activă și durabilă a calității vieții pentru consolidarea unei societăți responsabile și active sub aspect cultural, educațional, social și ecologic, cu focus pe încurajarea, sprijinirea și capacitarea tinerilor să se implice activ în comunitate.

Proiecte reprezentative

Participare și dialog structurat

Am organizat peste 10 proiecte în cadrul cărora am facilitat contexte de participare pentru tineri, atât la nivel local, dar și județean, regional și național, am stimulat și susținut colaborarea dintre tineri și factorii de decizie și am contribuit la influențarea politicilor publice cu scopul de a produce un impact pozitiv în viața tinerilor și la nivelul întregului ecosistem de tineret, dar și în comunitate.

Zilele Parcului Gherăiești

În perioada 2014-2019 am organizat în fiecare an Festivalul educațional Zilele Parcului Gherăiești. Festivalul a început ca instrument de advocacy pentru promovarea potențialului biologic și de agrement al parcului Gherăiești în comunitate și convingerea autorităților publice să investească în parc, după 15 ani în care nu a mai fost îngrijit.

Schimburi de tineri și mobilități ale lucrătorilor de tineret

Prin programul Erasmus + am organizat o varietate de mobilități internaționale.

Peste 35 de schimburi de tineri ce au abordat teme precum: participarea tinerilor, politici de tineret și cetățenie europeană; discriminare, hate speech și incluziunea socială a tinerilor cu oportunitati reduse, imigranților sau refugiaților; orientarea în carieră și antreprenoriatul; ITC, critical thinking, cyberbulling și fake news; sănătate și stil de viață sănătos; mediul înconjurător, green skills și climate change.

Mobilități a lucrătorilor de tineret, prin care am facilitat schimbul de bune practici la nivel internațional și am echipat lucrători de tineret din peste 30 de țări cu motivația și competențele necesare pentru a crește calitatea în lucrul cu tinerii, dar și pentru a deveni mai pregătiți să abordeze nevoile speciale ale tinerilor cu oportunități reduse.

Corpul European de solidaritate

Am implementat 6 proiecte de solidaritate în contextul Corpului European de Solidaritate:
Youth for democracy – Proiect premiat la Gala Salto la categoria Participation & Information.

Solidar in #Sascut2019 – Premiat ca proiectul de voluntariat al anului 2019 din județul Bacău la Gala Județeană a Voluntarilor.

Ring The Changes – Un proiect prin care am dezvoltat instrumente digitale și folosit metode de educație nonformală pentru a sprijini elevii în pregătirea pentru examenul de bacalaureat.

Focusat pe Transport – Un proiect care a pornit de la nevoile tineirlor navetiști din județ. Am identificat provocările elevilor navetiști din județul Bacău și am realizat acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea politicilor publice și măsurilor de sprijin la nivel județean.

(T)informati pentru comunitate – Proiectul a urmărit să promoveze participarea tinerilor și să dezvolte cunoștințele tinerilor din Bacău și Ialomița cu privire rolul autorităților publice.

Școala de civică – Proiectul a urmărit să sprijine elevii să ia inițiativă și să rezolve problemele cu care se confruntă în școlile lor.

Programul European Youth Village

În 2018 am dezvoltat programul Satul European de Tineret, pe care îl coordonăm în prezent alături de Asociația Go Free. Prin acest program contribuim la dezvoltarea de comunități autonome de tineri în mediul rural și la consolidarea cadrului de politici publice la nivel național și european. În septembrie 2019 am organizat primul Summit al Tinerilor din Mediul Rural, pornind prima mișcare a tinerilor din mediul rural din Romania, iar în 2023 am organizat primul Summit European al Tinerilor din Mediul Rural împreună cu ANPCDEFP. În primi cinci ani de existența, European Youth Village a devenit un program de referință pentru sectorul de tineret din mediul rural și dezvoltarea politcilor de tineret din România, iar în prezent, lucrăm la extinderea programului la nivel european.

Premii

Titlul de POVESTE DE SUCCES acordat de Comisia Europeană pentru proiectul Acting European 3 (2018), singurul proiect de dialog structurat, finanțat în Romania, care a primit acest titlu.

Premiul Special pentru Tineret, oferitde ANPCDEFP la Gala Participări Publice pentru proiectele Zilele Parcului Gherăiești 2 (2016) și National Youth Village – Romania (2021).

Premiul Proiect de Voluntariat al Anului în domeniul tineret la Gala Națională a Voluntariatului pentru proiectele Acting European (2014) și Structured Dialogue Support Group – Sprijin pentru inițiativele tinerilor băcăuani (2017).

Asociația pentru Dezvoltare Activă a fost premiată de ANPCDEFP în cadrul Conferinței de Valorizare (2022) ca recunoaștere a impactului proiectelor noastre din ultimii 7 ani.