Asociația Prospectorii Istoriei

Cuvinte cheie:

Adresă

Strada Viei nr. 17, Or. Comanesti 605200, jud. Bacau

Telefon

0747 776 144

E-mail

pratmin@yahoo.com

Site

history-prospectors.com

Facebook

facebook.com/prospectorii/

Asociația Prospectorii Istoriei

Rolul nostru

Descoperirea, prezervarea și promovarea istoriei naționale, realizarea și promovarea monumentelor istorice, păstrarea vie a memoriei eroilor naționali, cercetarea zonelor de conflict militar din primul război mondial și publicarea rezultatelor, expoziții cu relicve militare, în colaborare cu muzee de istorie din România, dezvoltarea turismului istoric, expoziția permanentă de la sediul asociației cu intrare libera.

  • Zeci de vizitatori din toată România urca săptămânal la Ansamblul Monumental Coșna, unde se realizează și ore de istorie națională cu prilejul zilelor „Școala Altfel”.
  • Ore de istorie „altfel” în tranșeele primului război mondial, realizate cu elevi de clasa gimnazială;
  • Educație neconvențională, realizată cu tineri vizitatori la expoziția permanentă de la sediul asociației din Comănești: au prilejul de a cunoaște povestea reala a luptelor din zonele de conflict și de a atinge relicvele militare descoperite;
  • Centralizatorul eroilor romani din primul război mondial este disponibil online și oricine poate cauta informații despre eroii căzuți pentru patrie în acest conflict militar;
  • Sute de obiecte din epoca anticăși medievală sunt donate muzeelor din tara, contribuind astfel la cunoașterea și prezervarea istoriei naționale;
  • Mii de obiecte militare descoperite sunt expuse în muzee din România, împreuna cu povestea acestora și informații despre lupte;
  • Zeci de tone de muniție activă descoperită de membrii asociației au fost neutralizate de către specialiștii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgenta, în baza protocoalelor semnate.

Proiecte reprezentative

În ordine cronologică

7 Septembrie 2017 – Expoziție temporara la Muzeul Național de Istorie București cu piese descoperite de către membrii asociației pe linia frontului din primul război mondial.

9 Noiembrie 2017 – Expoziție temporară la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud – intitulată „Tehnica și echipament pe frontul răsăritean în Marele Război” – cu relicve de război descoperite de către membrii asociației pe zona frontului din primul război mondial.

23 Aprilie 2018 – Lecție de istorie la Colegiul Tehnic “Vasile Alecsandri” Bacău – “Istorie si Istorii” – expoziție de relicve militare din primul război mondial.

3 Mai 2018 – Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalău – prezentarea piesei de teatru “Scrisori din Tranșee” de Vali Bolat și expoziție de relicve de război descoperite de membrii asociației.

19 Mai 2018Dezvelirea monumentului Vânătorilor de Munte de pe dealul Cireșoaia, ca parteneri în realizarea acestuia;

21 Iunie 2018Eroi Bistrițeni si Năsăudeni în Marele Război – la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

28 Octombrie 2018 – Expoziție “Viata în tranșee” – Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești.

05 Octombrie 2019 – Ceremonialul militar-religios de dezvelire și sfințire a Ansamblului Monumental Coșna, proiect inițiat și realizat de asociația Prospectorii Istoriei.

15 Noiembrie 2019 – vernisajul expoziției „Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei  – 1944”, realizata în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

21 August 2021 – Începerea filmărilor pentru scurtmetrajul tematic „Vom Spune”.

12 August 2022 – montarea Capsulei Timpului la Ansamblul Monumental Coșna, etc.