Asociația Sindrom Down Bacău (ASDBC)
Cuvinte cheie:
Sediul social
Punct de lucru
Str. Aprodu Purice, Nr. 13 A, Loc Bacău, Jud. Bacău
Telefon
Persoană de contact
Site
facebook.com
Asociația Sindrom Down Bacău (ASDBC)
Despre noi
Asociația Sindrom Down Bacău (ASDBC) este o persoană juridică de drept privat, înființată în anul 2007, activând fără încetare de 17 ani în domeniul incluziunii și diversității persoanelor cu sindrom Down din județul Bacău.
Are ca beneficiari un număr de 25 tineri cu dizabilități intelectuale, predominând cei născuți cu sindrom Down și o echipă de lucru interdisciplinară formată din economiști, juriști, psihologi și terapeuți ocupaționali, lucrători de tineret și facilitatori.
Colaborează cu autoritățile locale și regionale în vederea unui angajament mai incluziv, reducerii gradului de dependență socială a persoanelor cu dizabilitate intelectuală și oferă în permanență servicii de educație și sprijin bazate pe principii europene de incluziune, diversitate, viață și muncă independentă.
Misiune
Misiunea asumată este de susținere și promovare a persoanelor cu sindrom Down și de creare sau aplicare a unor servicii corespunzătoare care să le permită acestora atingerea potențialului maxim, într-o societate care să-i respecte și să-i aprecieze.
Activități
Obiective
Unul dintre obiectivele majore este acela de creare de lideri și grupuri de inițiativă comunitare și regionale pentru drepturile și nevoile reale ale persoanelor cu sindrom Down, acces la educație continuă de calitate, formare, dreptul la muncă, dreptul la domiciliu propriu. Inițiază și dezvoltă în permanență programe, în colaborare cu partenerii locali și naționali, prin care persoana cu sindrom Down să-și atingă potențialul atât fizic, cât și psihic, să se autoreprezinte, să-și influențeze viitorul și să-și construiască destinul.
Proiecte reprezentative
Autoritate morală și sens participativ
Implementăm în perioada septembrie 2023-februarie 2025 proiectul de participare a tinerilor, KA-154, cu număr de referință 2023-1-RO01-KA154-YOU-00014439, “Autoritate morală și sens participativ”. Sub sloganul “Șanse egale la speranță!”, proiectul sprijină tinerii să-și dobândească abilitățile necesare pentru a face advocacy, pentru ca timpul lor liber să aibă sens, să li se recunoască drepturile și libertățile fundamentale, ca ființe umane.
Obiectivul proiectului este de conștientizare a opiniei publice și activism în sfera autorității locale, drepturile tinerilor cu dizabilități, dezvoltarea competențelor digitale și a educației în domeniul mass-media. Proiectul contribuie la incluziunea tinerilor, în mod particular, a celor cu dizabilitate intelectuală (sindrom Down – IQ mai mic de 70) pe care comportamentele adaptative îi fac să fie un grup dezavantajat. Are o puternică dimensiune de învățare, tinerii participând la activități de formare și aprofundare și la trei activități cu mobilitate.
Proiectul este un bun prilej de a înțelege mai bine potențialul tinerilor cu sindrom Down. Ei își scriu zilnic povestea, în timp ce se străduiesc să fie puțin mai buni. Incluziunea vine prin participarea la viața publică și ne-am dori să existe în comunitatea locală și în România susținerea pe care o au tinerii în alte țări. Este un proiect de inspirație și motivație și ne arată cum putem transforma aspecte ale realității cotidiene în posibil; prin curaj, disciplină, muncă și curajul de a ținti mai sus.
Impactul rezultatelor imediate aferente procesului de lobby și advocacy: împreună cu decidenții, tinerii vor identifica și valorifica oportunități noi de petrecere a timpului liber (terenuri de sport disponibile după un anumit orar, săli de sport în incinta școlilor unde persoanele cu dizabilitate ar putea să practice mișcarea, antrenori care să ajute pro-bono).
Our Kids
A deschis către comunitate în anul 2011 Centrul Educațional pentru persoanele cu sindrom Down “Our Kids”, care în prezent este convertit în Centrul de tineret pentru persoanele cu dizabilități intelectuale “Inclusive Hub”, un spațiu al incluziunii tinerilor cu și fără dizabilitate, care găzduiește atât o serie de activități Erasmus+ cât și alte programe de tineret în beneficiul tinerilor cu sindrom Down.