După un an plin de activități, suntem bucuroși să vă spunem că proiectul nostru, „ONG Bacău – Zoom In / Zoom Out”, s-a încheiat cu succes. Scopul nostru a fost să facem ca oamenii din Bacău să știe mai multe despre ONG-uri și despre ce fac ele pentru comunitatea noastră. Mai avem multe de făcut, dar credem că proiectul a atins realizări remarcabile și a contribuit la consolidarea legăturii dintre societatea civilă și comunitatea locală. Am urmărit să amplificăm vocile ONG-urilor, să le creștem vizibilitatea și să cultivăm legături mai puternice atât cu publicul larg, cât și cu sectorul privat.
Iată câteva dintre realizările proiectului:
1. O pictură murală pe o suprafață de 160 mp: o pictură reprezentativă pentru sectorul non-guvernamental din Bacău, realizată pe baza unui concept dezvoltat împreună de reprezentanții organizațiilor din județ. Pictura servește drept simbol puternic al unității și importanței cooperării la nivelul comunității și al rolului esențial al ONG-urilor.
2. Colțul cu povești despre ONG-uri: am povestit oamenilor despre cum ONG-urile ajută oamenii în nevoie. Am vrut să arătăm că munca lor contează cu adevărat și face o diferență în viața noastră. Pe platforma proiectului sunt publicate 10 povești captivante care aduc în prim-plan eforturile neobosite ale ONG-urilor de a aborda provocările sociale din prezent. Poveștile au prins și mai multă culoare cu ajutorul elevilor Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău, care au realizat peste 100 de picturi pornind de la poveștile prezentate. Picturile au putut fi văzute de public în cadrul unei expoziții din cadrul Muzeului de Artă George Apostu.
3. Am facilitat întâlniri valoroase între reprezentanții ONG-urilor și ai companiilor private, precum și sesiuni de formare pentru un număr de peste 30 angajați și voluntari din domeniul ONG pe teme din sfera comunicării și fundraisingului. Cinci organizații au beneficiat de un program de mentorat și sprijin direct din partea unor specialiști din domeniul comunicării pentru a transmite mai eficient mesajul lor în spațiul public.
4. Am dezvoltat www.ongbacau.ro – o nouă platforma care reunește ONG-urile din județul Bacău. Prin intermediul acesteia vrem să ajutăm ong-urile băcăuane să devină mai vizibile și să primească mai mult sprijin din partea comunității locale.
Prin intermediul evenimentelor, website-ului și al rețelelor sociale am ajuns la peste 50.000 de oameni. Împreună, am crescut vizibilitatea ONG-urilor și am contribuit la consolidarea legăturii dintre societatea civilă și comunitatea locală. Suntem mândri că am putut să facem aceste lucruri împreună și ne exprimăm recunoștința față de toți partenerii noștri care au contribuit la succesul proiectului.
Pentru mai multe informații despre „ONG Bacău – Zoom In / Zoom Out” și munca noastră, puteți vizita www.ongbacau.ro.
Proiect „ONG Bacău – Zoom In / Zoom Out”, este derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, în parteneriat cu Fundația comunitară, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a crește vizibilitatea organizațiilor neguvernamentale din județul Bacău.
Proiectul își propune să promoveze rezultatele și impactul acțiunilor organizațiilor în rândul comunității locale, a publicului larg și mediului de afaceri local. Proiectul vizează și formarea membrilor organizațiilor și dezvoltarea unei platforme online pentru promovarea acestora.
Despre organizațiile partenere
Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) își propune să transforme comunitățile noastre prin implicarea activă a tinerilor și promovarea valorilor democratice. Credem că fiecare comunitate trebuie să ofere tinerilor oportunitatea de a trăi în siguranță, precum și oportunități de dezvoltare personală și profesională. Ne propunem să îi sprijinim pe tineri să înțeleagă care sunt mecanismele sistemului democratic, să dezvoltăm spiritul civic și să transformăm tinerii în cetățeni activi. Vrem să creștem participarea civică în rândul tinerilor și să îi implicăm în procesul decizional, mai ales acolo unde problemele îi vizează direct pe ei.
Fundația Comunitară Bacău este un catalizator de organizații recunoscut la nivel local și care, în ultimii nouă ani a desfășurat numeroase programe, campanii și evenimente de networking, formare și conectare a ONG-urilor băcăuane cu actori externi, în special cu mediul de afaceri și cel public, precum Swimathon, Semimaraton sau 8 hours overtime.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Coordonator proiect: Teodora Dămoc – contact @ rymd.ro / 0744 278 238